dStore
Aktuelno

FOTOGALERIJA: I srednjobosanski policajci danas ispred Parlamenta FBiH

Više od stotinu policajaca okupilo se na mirni protest ispred sjedišta Federalnog parlamenta u Sarajevu, nezadovoljnih prijedlogom novog federalnog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, najavljenom kao prva tačka dnevnog reda za današnju vanrednu sjednicu Predstavničkog doma.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je novinarima da bi predloženi zakon, u slučaju da ga usvoji Parlament, umanjio penzije policajcima za 25 do 30 posto. Njima bi, dodao je, bilo prihvatljivo umanjenje za deset do 15 posto, ali ne i više.

Stoga su pripremili amandman na ponuđeni zakon, koji bi propisao posebne uvjete za penzionisanje policijskih službenika. Očekuju da će ga odobriti Predstavnički dom.

– Protest će trajati do epiloga prve tačke dnevnog reda – najavio je Hadžiabdić i naglasio da su učesnici protesta iz svih policijskih službi i agencija za provođenje zakona, koji ostvaruju prava u Federaciji BiH.

Također je rekao da policajci razumiju stav Saveza udruženja penzionera u FBiH, koji se o predloženom novom zakonu o PIO izjasnio veoma pozitivno.

– Međutim, policajci samo žele da zaštite njihova prava – dodao je Hadžiabdić.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!