Arhiva

Snježana Köpruner: Delegacije koje dolaze iz Njemačke u BiH dolaze s razlogom

Zajednički stav privrednih delegacija iz Njemačke koje su posjetile Bosnu i Hercegovinu je da BiH ima veliki privredni potencijal, međutim, okvirni uvjeti poslovanja se moraju promijeniti, odnosno poboljšati – rekao je danas u Sarajevu Martin Gaber, zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHKBiH).

On je na pres-konferenciji  kazao da politika ne pomaže privredi a da, nažalost, realni sektor nije privlačan kao državni sektor i da se to mora što prije promijeniti.

–  Naprimjer, u Njemačkoj je obrnuto i realni sektor je taj koji je privlačan, a državni ne toliko – dodo je Gaber.

Najavio je da   će 8. decembra u Domu mladih u Sarajevu biti održana manifestacija  pod nazivom Njemačka u BiH, na kojoj, kako je rekao,   uz podršku njemačke ambasade žele  predstaviti kompletan njemački angažman u BiH, a tu su kultura, privreda, politika i druge sfere.

Manifestacija će biti otvorena za sve građane i građanke, a  tog dana bit će dodijeljena i prva inovacijska nagrada njemačke privrede u BiH.

Snježana Köpruner, predsjednica Udruženja Wirtschaftsverein i direktorica kompanije GS – Tvornica mašina Travnik, kazala je da delegacije koje dolaze iz Njemačke u BiH dolaze s razlogom, a to je da u BiH nađu kooperante, poslovne partnere, te da je sada  trenutak da se reagira i da privredi prostora kako bi mogla prihvatiti  te ugovore.

Ocijenila je da  novi zakoni o doprinosima  i o porezu na dohodak  neće doprinijeti novom zapošljavanju i stvaranju nove vrijednosti te  da se tri strane – realni sektor, Vlada i sindikati, trebaju naći zajedno, a  zato, kako je dodala,  postoji Ekonomsko-socijalno vijeće. 

Lejla Hujić, PR Predstavništva njemačke privrede u BiH, ovom prilikom je podsjetila da Udruženje Wirtschaftsverein ima 140 kompanija u članstvu i da oko jednu polovinu čine  kompanije s njemačkim kapitalom, a drugu polovinu domaće kompanije koje ostvaruju neku saradnju s Njemačkom.

–    Ove kompanije investirale su oko 1,4 milijarde KM, a godišnji promet im je 1,5 milijardi KM, dok u ovoj godini planiraju ukupno investirati 77 miliona KM – kazala je Hujić.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!