Skupština SBK/KSB sutra o Nacrtu zakona o turističkim zajednicama
Skupština SBK/KSB sutra o Nacrtu zakona o turističkim zajednicama - photo: Agencija DAN
Aktuelno

Skupština SBK/KSB sutra o Nacrtu zakona o turističkim zajednicama

Nacrt zakona o turističkim zajednicama u SBK/KSB, trebao bi biti jedna od tačaka dnevnog reda sutrašnje sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona, koja će biti održana u Travniku.

Direktor Turističke zajednice SBK/KSB, Miroslav Matošević, izjavio je za Fenu kako bi ovo zakonsko rješenje trebalo omogućiti da konačno budu riješeni problemi finansiranja turističkih zajednica.

Uz kvalitetno upravljanje, to bi trebalo osigurati 20 puta kvalitetnije aktivnosti nego do sada, s obzirom na to da u posljednje četiri godine turističke zajednice nisu imale osigurano finansiranje niti za osnovne potrebe, a da ne govorimo o razvojnim programima – naglasio je Matošević, podsjetivši kako je Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma u Federaciji BiH stavljen van snage krajem 2015. godine.

Po njegovim riječima, novim zakonom se, između ostalog, uređuju funkcionisanje i prihodi turističkih zajednica, koji će riješiti probleme poput naplate boravišne takse, članarine i većih ulaganja u turizam.

Međutim, potrebno je donijeti još nekoliko zakona koji bi turizam u našem Kantonu u potpunosti uredili. Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti mora doživjeti značajne promjene što bi bila osnova za dugoročan razvoj turizma. Jedan od problema u našoj djelatnosti je i podijeljena nadležnost u turizmu između Federacije i kantona, pa i tu nastaje konfuzija koju je potrebno riješiti u budućnosti – rekao je Matošević.

Ocijenio je kako je, unatoč nedostatku novca, turistička aktivnost povećana, ponajviše kada je riječ o promociji, što je, kako je rekao, vidljivo u konstantom povećanju broja ostvarenih noćenja.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!