Arhiva

SEC promovisao prvu generaciju polaznika edukacije u Travniku

U ponedjeljak u Travniku održana je svečana dodjela certifikata prvoj generaciji pružatelja podrške i asistencije osobama sa intelektualnim poteškoćama na području SBK. Dodjelu je organizova Socijalno-edukativni centar (SEC), a saopštenje prenosimo u cjelosti:

 

”Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno-edukativni centar“ p. j. Travnik (SEC) koja ima za cilj izgradnju strukovnog obrazovanja za odrasle za socijalna zanimanja, predstavila je jučer na svečanoj dodjeli certifikata prve pružatelje podrške na području SBK/ KSB-a. Ova svečanost bila je kruna prve godine uspješnog djelovanja podružnice u Travniku pod vodstvom Zvjezdane Nakić.

Početkom 2014. godine počelo je provođenje javno važećeg programa „Osposobljavanja za pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama“ na području SBK/KSB. Ukupno 20 polaznika tijekom šest mjeseci imali su priliku kroz teorijsku i praktičnu nastavu upoznati se s principima poziva pružatelja podrške.
Kroz ovaj program SEC tim je radio na razvoju kompetencija polaznika za usluge asistencije u obavljanju svakodnevnih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama. Nakon obuke pružatelji podrške su između ostaloga razvili pravilan pristup prema osobama s intelektualnim teškoćama, znaju pružiti podršku i asistenciju osobama s intelektualnim teškoćama tijekom obavljanja njihovih svakodnevnih aktivnosti. Ovakav vid asistencije pruža im prigodu za izjednačavanje mogućnosti i socijalno uključivanje.
Na svečanoj dodjeli koja je održana jučer u prostorijama KŠC „Petar Barbarić“ , 20 polaznika je dobilo svoja uvjerenja i certifikate. Ovoj svečanosti su prisustvovali uposlenici SEC-a, nastavnici, kao i predstavnici ustanova i organizacija u kojima se obavljala praktična nastava i drugi.
Prisutne je na početku pozdravio direktor ustanove Igor Lukenda koji je u svom pozdravu naglasio da s ovim programom SEC odgovara svojoj misiji stvaranja novih poslovnih profila.
“Cilj nam je u BiH stvoriti tzv. socijalna zanimanja, odnosno obučiti profesionalne pomagače koji će prije svega rasteretiti obitelji koje danas nose najveći teret skrbi o osobama s posebnim potrebama”, kazao je Lukenda.
Jedan od polaznika obuke Izudin Halaba, izrazio je zadovoljstvo provedenim projektom, istaknuvši kako je obuka provedena na najvišoj mogućoj razini: „ Zahvaljujući edukaciji koja je provedena na najvišoj mogućoj razini već sam uključen u projekt Centra za socijalni rad Jajce koji pomože uključenju djece s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima u socijalno okruženje. Ovaj projekt mi daje mogućnost da primjenim znanja i vještine koje sam stekao na obuci.“
Ovih 20 Pružatelja podrške pioniri su ovog zanimanja u SBK/KSB i iskreno se nadamo da će uskoro i kroz posao upotrijebiti sva svoja znanja i vještine koje su stekli tijekom obuke u Socijalno – edukativnom centru.”

 

Travnicki.INFO

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!