Arhiva

SBK/KSB: Pozitivni efekti primjene Zakona o pravima potrošača

Jedino udruženje u Srednjobosanskom kantonu , koje se bavi zaštitom prava potrošača je Klub potrošača sa sjedištem u Travniku.

Ovo udruženje u posljednje vrijeme poduzima brojne aktivnosti, radi poboljšanja usluga koje pruža građanima, od prije nekoliko godina.

– Prava potrošača su poboljšana od usvajanja Zakona o pravima potrošača u BiH 2006. Ovaj zakon je prošle godine izmijenjen u segmentu bankarstva, pa su i građani bili bolje zaštićeni –  kazao je predsjednik Savjeta Kluba potrošača Admir Arnautović, povodom 15. marta, Svjetskog dana potrošača. 

Za potrošače iz SBK-a, dodaje, posebno su važni zakoni koji tretiraju komunalnu oblast.

-Zakon o komunalnoj djelatnosti na području SBK-a donesen je krajem 2013. Do tada su se primjenjivali zastarjeli i zakoni koji nisu u dovoljnoj mjeri štitili interese potrošača –  naglasio je.

On ističe da je, upravo, Klub potrošača u SBK-u insistirao da se donese spomenuti  zakon na kantonalnom nivou, te da su njegovi članovi intenzivno radili na izradi prednacrta ovog zakona.

-Zakon se već dvije godine uspješno primjenjuje u praksi i mislim da se neke stvari mijenjaju u pozitivnom pravcu – zaključio je Arnautović.   

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!