Arhiva

Posjet novotravničkoj nekropoli stećaka “Maculje”

Mjesec dana nakon što je nekropola “Maculje”, općina Novi Travnik, uvrštena na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, posjetilo ju je izaslanstvo općine Novi Travnik, Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” i Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, kako bi provjerilo u kakvom stanju se nalazi, te razmotrilo buduće obaveze lokalne vlasti na uređenju nekropole.

– Uvrštavanjem nekropole na Listu UNESCO-a, Općina je automatski dobila određene obaveze i zadatke i planiramo da do kraja godine ovdje bude sasvim drukčija slika, jedan prostor koji ćemo očistiti i ograditi. Uvrštavanje na UNESCO-ovu listu obavezuje Općinu, ali i državu BiH, urediti ne samo nekropolu nego i šire područje – kazao je novinarima načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo.

Sekretar BZK “Preporod” općine Novi Travnik Džemil Jakić kazao je kako je ta organizacija bila uključena u dosadašnje radove na uređenju nekropole “Maculje” te da je prije šest godina, od ukupno 117, konzervirano 16 stećaka, a u idućem razdoblju to treba učiniti i za ostale.

Kako je kazao direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević, “Maculje” su jedna od brojnih nekropola na području Srednje Bosne, a njeno upisivanje na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a dopinijet će i turističkom imidžu SBK-a i promociji toga dijela BiH.

– Postoji spremnost da se ovdje napravi jedna lijepa turistička priča i jedan od naših planova je od stećaka napraviti turistički proizvod i predstaviti ih našim gostima u najboljem svjetlu – kazao je Matošević.

Nekropola “Maculje” proglašena je 2007. godine nacionalnim spomenikom BiH, a 15. jula ove godine upisana je na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, zajedno sa 29 nekropola u regiji.

Nekropola se nalazi na 998 metara nadmorske visine, sastoji se od 117 stećaka, a u narodnoj tradiciji je poznata i kao “Kameni svatovi”, jer legenda kaže da su se upravo na tom području svatovi, zbog hladnoće, skamenili.

FENA

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!