Novim kolektivnim ugovorom povećani koeficijenti medicinskim radnicima u Srednjobosanskom kantonu
photo: Agencija DAN (ilustracija)
Aktuelno

Novim kolektivnim ugovorom povećani koeficijenti medicinskim radnicima u Srednjobosanskom kantonu

Kolektivni ugovor koji predviđa povećanje koeficijenata za obračun plata zdravstvenim radnicima, potpisan je u petak u Travniku između predstavnika Vlade SBK/KSB i Kantonalnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu.

Predsjednik Sindikata, dr. Muris Trako, izjavio je Feni da će kolektivnim ugovorom za članove ovog sindikata, kojeg većinom čine medicinske sestre i tehničari, koeficijenti biti povećani za 0,2.

To otprilike znači povećanje plata između 100 i 150 maraka, a moguće je da to bude i više. Ne mogu reći da smo prezadovoljni jer smo tražili povećanje za 0,3, ali smo svjesni da je, ipak, napravljena korekcija i djelimično ispravljena nepravda s obzirom na to da su ranije koeficijenti bili povećani samo doktorima medicine i stomatologije – istakao je Trako.

Podsjetivši da je, tokom pregovora, Vlada nudila povećanje cijene satnice rada, Trako je rekao kako su sada sredstva prebačena za povećanje koeficijenata, što je, smatra on, pravednije rješenje.

Ovo smo očekivali jer je situacija takva da masa zdravstvenih radnika odlazi u inostranstvo, a zdravstvene ustanove ostaju prazne. Vrlo teško je ljude zadržati jer znaju da ovdje imaju plate koje im ne pružaju kvalitetan život, dok se vani njihova zanimanja daleko više cijene i plaćaju. Naši ljudi tamo, kada savladaju jezik, mnogo brže ostvaruju svoje životne planove i snove – istakao je Trako.

Kako je rekao, kolektivni ugovor, kao i onaj koji je ranije potpisan sa sindikatom koji okuplja doktore medicine i stomatologije, važit će do kraja godine, kada će se pristupiti novim pregovorima sa oba sindikata.

FENA/Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!