Aktuelno

Nagrađeni najbolji likovni i literarni radovi povodom Dana općine Travnik (FOTO)

U maloj sali Općine Travnik danas je povodom obilježavanja manifestacije Dan općine Travnik upriličeno svečano proglašenje pobjednika u takmičarskim kategorijama likovnog i literaranog stvaralaštva, u kojem su učestvovali učenici iz svih 11 osnovnih škola sa područja općine Travnik.

U proteklih mjesec dana učenici su imali zadatak napisati najljepšu pjesmu, ali također i nacrtati najljepši crtež o svom gradu na temu: “Travnik, to je moj grad“. Kroz ovu jedinstvenu i tradicionalnu aktivnost koja se realizuje u okviru obilježavanja manifestacije, ima se namjera, u saradnji sa nastavnim osobljem podstaknuti učenike da od najranijeg školskog doba razmišljaju o svojoj domovini, odnosno o svim njenim vrijednostima i ljepotama.

I ove godine, brojni učenici su prijavili svoje radove, a stručna komisija sastavljena od istaknutih članova iz oblasti likovnog i literarnog stvaralaštva je imala zaista težak zadatak, jer kako su naglasili ovo takmičenje je iznjedrilo nova vrijedna umjetnička djela o Travniku.

Ovo je također bila prilika i da se nagradi trud i rad članova komisije koji su na kraju donijeli svoj konačni sud. Pigodan poklon i zahvalnicu za doprinos i učestvovanje u obilježavanju manifestacije Dan općine Travnik uručio je Semin Konjalić, koji je od samog početka inicijator ovih aktivnosti, u okviru likovnog stvaralaštva Nerminu Kozli, Berini Haračić i Veri Nevjestić, a u okviru literaranog stvaralaštva Elmedini Alić, Hanan Maglić i Danijeli Lovrić.

Članovi komisije u ovom sastavu su donijeli jednoglasno odluku da u okviru razredne nastave od I do V razreda treće mjesto zauzme učenik iz OŠ Vitovlje, Aziz Selman, drugo mjesto pripalo je Azri Muslimović iz OŠ Travnik, a prvo mjesto je svojim prekrasnim malim umjetničkim djelom osvojio učenik OŠ Travnik, Alem Hodžić. U okviru predmetne nastave od VI do IX razreda osnovne škole treće mjesto je zauzeo učenik iz OŠ Nova Bila, Mateo Perić, drugo mjesto je pripalo Petru Kusturi iz JU OŠ ŠC „Petar Barbarić“, a prvo mjesto je osvojila učenica iz OŠ Turbe Asja Tucaković .

Iz JU Gradska biblioteka Travnik je posebno za ovu priliku najboljim učensicima ovog takmičenja donirano je 12 vrijednih knjiga, a onima koji su osvojili prva mjesta i godišnja članarina, a diplome i prigodne poklone učenicima je uručila Belma Mević, predstavnica JU Gradske biblioteke

Članovi komisije u okviru literarnog stvaralaštva su donijeli jednoglasno odluku da u kategoriji razredne nastave od I do V razreda treće mjesto zauzme učenik iz OŠ Guča Gora, Ismar Kahrimanović, drugo mjesto je pripalo Amaru Alihodžiću iz OŠ Travnik, a prvo mjesto je svojom pedivnom pjesmom o Travniku osvojio učenik iz OŠ „Petar Barbarić“, Petar Križanac. U okviru predmetne nastave od VI do IX razreda osnovne škole treće mjesto je zauzela učenica iz OŠ Travnik, Lamija Spahić, drugo mjesto je pripalo Petri Cakalin iz OŠ Nova Bila, a prvo mjesto je osvojila učenica iz OŠ KŠC “Petar Barbarić Anamarija Štefner.

Predsjednik komisije u okviru likovnog stvaralaštva, akademski slikar Nermin Kozlo je naglasio da je tokom ovog takmičenja jednoglasno zaključeno da u Travniku ima jako puno novih mladih talenata i potencijala, a Elmedina Alić, predsjednica komisije u okviru literranog stvaralaštva je istaknula da je ovo jedan od konkursa koje treba nastaviti njegovati, te da pojedini radovi zavrjeđuju veliku pažnju i da će ovi učenici sigurno biti građani koji će biti ponos ovoga grada.

Organizacioni odbor

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!