Aktuelno

Na području Travnika krenula instalacija sistema “pametnih” kamera

Na području općine Travnik započela je instalacija sistema popularno nazvanih “pametnih” kamera.

Radi se o modernoj opremi koja će na području ovog grada umnogome doprinijeti sveukupnoj sigurnosti njegovih građana. Pametne kamere podrazumijevaju cijeli jedan sistem uređaja koji nadziru, prepoznaju i automatski razvrstavaju dobijene podatke.

U konkretnom slučaju, instalirana oprema će automatski praviti evidenciju ulaska i izlaska vozila, ali i lica na područje grada, a svi podaci će se pohranjivati u jedan centar gdje će se vršiti njihovo deponovanje i dalja obrada po potrebi. Patrole policijskih službenika na području Travnika bi u realnom vremenu dobijale obavijesti o nailasku ukradenih i neregistrovanih vozila, ali i vozila kojima se iz nekog razloga ne može očitati registarski broj, nebitno da li su bez registarskih oznaka ili je vlasnik preko važećih oznaka postavio posebnu foliju kako bi se pokušao “zaštititi” od fotografisanja mjerača brzine. Navedeno se odnosi na sva motorna vozila, uključujući i motocikle na kojima uređaj očitava registarsku oznaku u odlasku.

Takođe je zanimljivo da većina modela ovih uređaja bez bilo kakvih problema očitava registarske oznake u potpunom mraku.

Prema informacijama kojima raspolažemo, na području Travnika u toku je instalacija sistema koji će u cjelosti pokriti sve ulaze i izlaze iz grada, najfrekventnije lokacije u samome gradu, ali i sve bitne lokacije izvan gradskog središta, uključujući i turbetski, novobiljanski, biljanski i vlašićki kraj.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!