Aktuelno

I u Srednjobosanskom kantonu obilježen Dan srednjoškolaca

Mreža vijeća učenika Srednjobosanskog kantona, još jednu godinu zaredom, uspješno je obilježila Dan srednjoškolaca. Iako se ovaj dan obilježava 17.11., ove godine su učenici obilježili dan prije, odnosno 16.11.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce koji su, zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, streljani bez ikakvog suđenja i dokazivanja krivnje.

Srednjoškolci u ovom kantonu su ove godine kroz obilježavanje Dana srednjoškolaca ukazali na odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine. U gradovima Srednjobosanskog kantona
srednjoškolci su izašli na ulice zajedno sa profesorima te na simboličan način poslali poruku upozorenja javnosti zbog sve prisutnijeg odlaska mladih iz BiH.

Vijeće učenika srednjih škola Srednjobosanskog kantona vrijedno ja radilo cijeli mjesec, pa su prethodnu sedmicu srednjoškolci govorili na temu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

Na tu temu su održane prezentacije u srednjim školama Srednjobosanskog kantona s ciljem da podignu svijest, kako učenika, tako i profesora. Pored prezentacija, Dan srednjoškolaca obilježen je i defileom u kom su učestvovali

Cilj aktivnosti je bilo dokazivanje da i u Bosni i Hercegovini postoji budućnost.

Povodom današnje aktivnosti oglasio se i predsjednik Mreže vijeća učenika: – Drago mi je da su srednjoškolci shvatili ozbiljno problem odlaska mladih iz BiH i podržali ovu šetnju. Cilj je bio prikazati javnosti da je problem odlaska mladih jedan od gorućih problema današnjice, te smatram da smo uspjeli u tome, rekao je Alem Mlaćo, predsjednik Mreže vijeća učenika SBK.

Mreža vijeća učenika Srednjobosanskog kantona

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!