FOTOGALERIJA: U Sarajevu obilježen Dan poduzetnica
FOTOGALERIJA: U Sarajevu obilježen Dan poduzetnica - photo: Agencija DAN
BiH

FOTOGALERIJA: U Sarajevu obilježen Dan poduzetnica

Tokom svečane večere upriličene u povodu obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica, prisutne je u ulozi domaćina pozdravila Dženita Zirdum, predsjednica Regionalne asocijacije poduzetnica ¨Poslovna žena¨.

Ovom prilikom naglasila je vrijednost okupljanja žena, jer žene udružene, kako je kazala, mogu pokrenuti promjene u društvu i poslovnom svijetu, te unaprijediti poslovnu klimu u našoj zemlji.

Naš primarni cilj umrežavanja uspješno realiziramo u BiH od poduzetnica, zatim poslovnih žena do liderica u međunarodnim organizacijama i nevladinom sektoru koje se bave pitanjima žena. Želimo osnažiti mlade poduzetnice, ohrabriti žene čije ideje čekaju realizaciju i potaknuti žene i u ruralnim i urbanim područjima koje u bh. uvjetima čine nemoguće sa budžetom od par stotina maraka“ – kazala je Zirdum.

Ovu večer, još svečanijom, učinilo je i potpisivanje Sporazum o saradnji između Regionalne asocijacije poduzetnica „Poslovna žena“ i Udruženja poslovnih žena „ELIT“ iz Makedonije, koje su potpisale predsjednice Dženita Zirdum i Lenka Uginovska. Na ovaj način upotpunjeno je, već na samom početku definirano opredjeljenje RAP-a da kreiranjem mreže otvore puteve za saradnju svojim članicama ali i drugim zainteresiranim poslovnim ženama iz regiona

Umrežile smo se sa regionom, Hrvatskom, Srbijom, Slovenijom, Crnom Gorom, danas zvanično još jedno umrežavanje sa Makedonijom. Tu su Švedska, Irska, Njemačka, Turska, gdje smo već putovale u uzvratnu posjetu PK Burse i Inegola. Putem naše Vanjskotrgovinske komore potpisali smo memorandum o saradnji sa Evropskom poduzetničkom mrežom, a nakon toga autorizirali i nekoliko poslovnih povezivanja sa regionom. Uspostavile smo saradnju sa Privrednom komorom Federacije BiH, Fondacijom BIGMEV. Naš rad prepoznali su u OSCE-u, zajedno smo prošlog mjeseca organizirali Sajam ženskih rukotvorina i domaćih proizvoda čime smo povezale žene Sarajeva i Istočnog Sarajeva“, naglasila je predsjednica Zirdum.

Kako je informisala prisutne, sve navedeno samo je mali dio onoga što Asocijacija radi, pa je u tom smislu značajna i Deklaracija, kojom se između ostalog, konkretiziraju sve neophodne promjene za bolji pololožaj žena u društvu. Sadržaj DeklaracijePostizbornih 40%” prezentiran je ovom prilikom, a bit će, kako je rečeno, upućen na adresu svih nadležnih institucija zakonodavne vlasti od državnog do kantonalnog nivoa.

Osim ovih aktivnosti Asocijacija radi i na brojnim drugim projektima.

Naime, oslonjene primarno na donacije članica i privatnog sektora bez pomoći iz vladinih institucija, članice su pokazale humanost, pa su, koristeći se poduzetničkim entuzijazmom, za kratko vrijeme pronašle način da pomognu prošle godine Sigurnoj kući u Sarajevu, a ove TPO Fondaciji za projekt pomoći učenicima i školama.

Pažnje je vrijedna i pomoć migrantima, kada su žene reagirale brže od države. Prema podacima Crvenog križa, bila je ovo najveća pomoć privatnog sektora upućena u Centar Salakovac, a nakon toga uslijedila je pomoć za migrante u Bihaću.

Mnogi planovi predstoje, pa već za narednu godinu Asocijacija najavljuje organiziranje Regionalnog kongresa: „5. aprila naredne godine planiramo održavanje Regionalnog kongresa poduzetništva žena u Sarajevu. Uspostavljamo saradnju i povezujemo region kroz zajedničke ideje, i naravno, uspostavljamo prijateljstva i u vremenu teških i tegobnih tema širimo pozitivnu energiju. Naša priča tek počinje da traje, pridružite nam se i budite dio našeg entuzijazma!

Samo zajedničkim trudom, radom i zalaganjem možemo napravite bolje DANAS za sve nas i još bolje SUTRA za svu našu djecu.

Stoga ću na kraju reći jednu rečenicu koja je gotovo postala naš slogan i najbolje opisuje naše djelovanje: Možda smo pojedinačno manje vidljive, ali zajedno smo nepobjedive!“ – završila je obraćanje Dženita Zirdum, predsjednica Asocijacije poduzetnica „Poslovna žena“, što su prisutni nagradili velikim aplauzom.

Ova svečarska noć protekla je i u znaku poslovnih susreta, razmijenjena su iskustva, te definirane mogućnosti za različite oblike saradnje i umrežavanja, što i jeste primarni cilj RAP-a, a što se, sudeći po dosadašnjem iskustvu pokazalo kao dobra strategija koja vodi do boljitka društva u cjelini.

Agencija DAN

error: Nije dozvoljeno kopiranje i prenošenje sadržaja!