Demobilisani borci Srednjobosanskog kantona ne žele diskriminaciju
Demobilisani borci Srednjobosanskog kantona ne žele diskriminaciju
Aktuelno

Demobilisani borci Srednjobosanskog kantona ne žele diskriminaciju

U vezi Javnog poziva raspisanog od strane Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, ali i aktuelne problematike vezano za usvojeni Zakon o braniocima, te njegove amandmane, jučer je u Donjem Vakufu održana sjednica sjednica Upravnog odbora Saveza demobilisanih boraca Armije RBiH Srednjobosanskog kantona.

Saopštenje sa ove sjednice prenosimo u cjelosti:

Na sjednici Upravnog odbora, održanoj 03.12.2018.god. u Donjem Vakufu, povodom raspisanog Javnog poziva za dodjelu jednokratne pomoći za rješavanje statusnih pitanja pripadnika branilaca i članova njihovih porodica za 2018.god. i nezadovoljstva koji je prouzrokovao među demobilisanim braniocima, zauzet je sljedeći stav:

1. Smatramo da je ovim Javnim pozivom i kriterijima koji su propisani, učinjena diskriminacija nad demobilisanim braniocima, koji su mlađi od 57 godina, a nalaze se na BIRO-u za nezaposlene osobe.

2. Pozivamo na jedinstvo i zajednički stav, sve branilačke organizacije i grupacije, da podnesemo Apelaciju Ustavnom sudu BiH, da zaustavi ovu sramnu podjelu i diskriminaciju koja se čini prema demobilisanim braniocima koji su nezaposleni i jedva preživljavaju.

3. Da se hitno sazove Parlament FBiH, konstituiše Dom naroda FBiH i na istoj sjednici razmatra usvojeni Zakon o braniocima i raspetljaju haos koji je proizveden u starom sazivu oba Doma, zbog usvojenih amandmana koji su u suprotnosti jedan sa drugim i trećim itd., te da Zakon stupi na snagu 01.01.2019.godine kako je i precizirano.

4. Da se sredstva ostvarena od ušteda, a namjenjena za ovaj sramni Javni poziv (9 miliona KM), preusmjere u Fond za branilački dodatak, koji je preciziran u jednom od ovih usvojenih amandmana na Zakon o braniocima.

Predsjednik Saveza DB ARBiH SBK
                     Irhad RAMIĆ