Arhiva

8 godina patnje u centru Travnika…

 

Proteklo je punih osam godina od požara u zgradi “Koreja”, koja se nalazi u ulici Lukačka, u samome centru Travnika.Stanari te zgrade sve to vrijeme pokušavaju sebi osigurati osnovne životne uvjete, dostojne života čovjeka, ali sredstva iz raznih općinskih fondova neprekidno putuju u nekom drugom pravcu, a njih zaobilaze u širokom luku…I tako već punih osam godina.

Mjesna zajednica Centar za to vrijeme organizovala je veliki broj sastanaka sa nadležnim organima, ali i stvarnim vlasnicima objekta, međutim nijedna od ovih strana do sada nije pokazala interes, a kamoli da je nešto poduzela da se ovim ljudima pomogne. Prema dostupnim informacijama, nekima od njih jedino je nuđen alternativni smještaj u neuslovnom objektu bivšeg samačkog doma u Donjem Osoju. Nakon požara i brojnih vapaja, te niza priloga na sada prisilno ugašenoj RTV Travnik (slučajno ili ne?) izvršena je površna sanacija dijela krovne konstrukcije objekta “Koreja” i na tome se sve zaustavilo.
Protekle sedmice i ta “sanirana” krovna konstrukcija je popustila i neposredno ugrozila živote svih stanara ovog objekta, među kojima nije mali broj djece.
Da li će neko u Općini Travnik ili Srednjobosanskom Kantonu konačno “skupiti hrabrost” i kao običan čovjek ući u ovu zgradu, te se na licu mjesta svojim očima uvjeriti gdje to i u čemu u našem Travniku žive LJUDI, ostaje nam da vidimo. Ako im do sada ovih osam godina nije bilo dovoljno da za ove ljude pronađu riješenje, nemamo baš mnogo razloga za optimizam.
Ostaje nam samo nada da će se nešto na ovim prostorima konačno promjeniti pa da će se sa “visokog nivoa” pogledi konačno spustiti na nivo jednog običnog čovjeka…

koreja_by_a.arnautovic_2_400

(Travnički.INFO se zahvaljuje Admiru Arnautoviću na ustupljenim fotografijama)